Trading systemen

Gerelateerde help video's
ProOrder - Automatisch trading gemakkelijk gemaakt

ProOrder is de automatische trading module van ProRealTime. Trading systemen kunnen zowel met als zonder programmeren gemaakt en gebruikt worden in papertrading en live portefeuilles.

Een trading systeem maken zonder programmeren

Hoe maakt u eenvoudig een systeem zonder te hoeven programmeren.

Deze pagina toont u met een voorbeeld hoe u een trading systeem kunt maken, backtesten en optimaliseren zonder te programmeren.

Klik op de knop rechtsboven in een grafiek en kies de tab "Backtesting & Automatisch Trading" en klik op "Nieuw". Het volgende venster verschijnt:

Standaard starten we in de "Wizard" modus waarmee u zelf, zonder dat u 1 regel code hoeft te schrijven, uw eigen strategie kunt maken. U kunt uw eigen code schrijven door te klikken op het label "Programmeren".

Het "Wizard" venster bestaat uit meerdere knoppen (Koop, Verkoop, Short, Exit short) waarmee u uw koop en verkoop condities kunt definiëren. U kunt stops en targets instellen door te klikken op de betreffende knoppen. Tenslotte kunt u automatisch de code van uw backtest genereren via "Genereer code".

Voorbeeld: We gaan een strategie maken gebaseerd op de Stochastic momentum index. We openen eerst een grafiek met een simpele moving average op de koers en de SMI indicator.

Om te beginnen, klik op de knop, rechtsboven op "Backtesting", "Nieuw" en kies "Koop" om de koopconditie te definiëren en daarna op de SMI indicator grafiek. Het volgende venster verschijnt:

Selecteer "Stoch momentum 1" "Cross Over" "Signaal 1"

We voegen nu een extra conditie toe via de knop "Extra conditie". We klikken deze keer op de koersgrafiek. Het volgende venster opent:

Selecteer "Koers 1" ">=" "MA 1" en klik op de "OK" knop.

Nu moeten we nog bepalen hoe we de koopposities gaan sluiten door te klikken op "Verkopen" en dan op de Stochastic indicator. Kies "Stoch momentum 1" "Cross Under" "Moving average 1" en klik daarna op "OK".

Daarna stellen we de parameters in zoals hieronder afgebeeld:

Om de stop strategie te bepalen klikken we op "Stops & Target" en kiezen we de onderstaande instellingen:

Klik op de "OK" knop. Het programma is klaar, u dient de backtest nu nog een naam te geven zoals "Stochastic momentum" en te klikken op "Genereer code".

Om de backtest uit te voeren, klikt u op "ProBacktest mijn systeem". Een grafiek met de equity curve van de backtest wordt geopend evenals een gedetailleerd rapport met performance informatie:

U kunt de backtest aanpassen om de resultaten te verbeteren. Klik op het steeksleutel icoon van de Equity curve (gemarkeerd in geel) en daarna op "Wijzig ProBacktest"

We gaan een variabele instellen in plaats van een vaste waarde voor de moving average. We halen het getal "150" weg en typen de variabele naam "number" ervoor in de plaats. Daarna klikken we op "Voeg toe" in het gedeelte met "Optimalisatie parameters" en kiezen de onderstaande instellingen:

Daarna klikken we op de knop "ProBacktest mijn systeem". Na een paar seconden krijgt u het optimalisatie rapport te zien met daarin de parameter instellingen die de beste resultaten geven op basis van de onderzochte historische data set.

Om het systeem verder te verbeteren, kunt u proberen extra condities toe te voegen. U kunt ook het gebruikte type stop aanpassen of een winst target toevoegen.

Bij de creatie van code door deze zelf te programmeren kunt u veel meer geavanceerde functies toepassen via onze Functie Bibliotheek. Deze is bereikbaar via de knop "Functie toevoegen" zoals hieronder afgebeeld.

Een venster wordt geopend met alle beschikbare functies in de ProBacktest module en bijbehorende help teksten. Door te klikken op "Voeg toe" kunt u de functie toevoegen in uw code op de plaats van de muiscursor.

Trading kan u blootstellen aan risico op verlies groter dan uw stortingen en is alleen geschikt voor ervaren klanten die voldoende financiële middelen hebben om dergelijk risico te dragen. Geen enkele informatie op deze site is beleggingsadvies of een uitnodiging tot het kopen of verkopen van enig financieel instrument.